Historik

HISTORIK

Här kan du läsa om evenemang som varit. För aktuella händelser, se sidan Aktuella evenemang.

Sinfonia 941 möter Kulturskolan

Lördag 3 juni kl 17:00

Stora salen, Härnösands teater


På tröskeln till sommaren möter den Piteå-baserade kam-marensemblen Sinfonia 941 elever från kulturskolorna i Härnösand, Örnsköldsvik och Kramfors i en konsert som korsar generationsgränserna. Sinfonia 941 består av studerande från Musikhögskolan i Piteå. På programmet står musik från 1900- och 2000-talet, helt nyskriven musik av deltagare på Tonsättarskolan Kapellsberg och ett special-skrivet musikstycke för denna konsert som ensemblerna kommer att uruppföra tillsammans.

Nordiska Kammarensemblen

Fredag 5 maj kl 12:15

Röjåssalen, Härnösands folkhögskola


Tonsättarskolan Kapellsberg på Härnösands folkhögskola har sedan många år ett samarbete med Nordiska Kammar-ensemblen. Varje vår utmynnar det här samarbetet i en konsert med nyskrivna verk där tonsättarskolans deltagare får möjlighet att pröva sina idéer med skickliga och erfarna yrkesmusiker.


Konserten arrangeras av Tonsättarskolan Kapellsberg och Härnösands folkhögskola; inget medlemskap i Föreningen Nymus krävs för denna konsert.

Ladda ner programbladet med detaljerad information om alla evenemang i Nymus Live 2023!

Ensemble GAHLMM

Lördag 18 februari kl 16:00

Sankt Petri logen, Härnösand


GAHLMM är George, Anna, Henrik, Lisa, My och Mattias: sex skickliga och orädda musiker som gjorde gemensam sak vintern 2018. Sextetten inriktar sig på att beställa ny musik – ofta experimentell, sällan slätstruken, alltid oförutsägbar. Du som redan är intresserad av okonventionell musik kommer att få ditt lystmäte här; du som inte hör till de redan invigda har i Ensemble GAHLMM en varsam och entusiastisk ledsagare som guidar dig genom en ömsom abstrakt och subtil, ömsom explosiv och kraftfull musikupplevelse.

Gothenburg Combo

Tisdag 24 januari kl 19:00

Röjåssalen, Härnösands folkhögskola


Hur låter ”Robinson Kruse” av Daniel Defoe i toner? Eller ”Sagan om ringen” av J.R.R. Tolkien? Och hur klingar Yoko Onos, Edith Södergrans och Karin Boyes texer översatta till musikens språk? Följ med den kritikerhyllade duon The Gothenburg Combo på musikaliska vandringar längs bokryggarna. 18 av Sveriges främsta kompositörer har skrivit varsitt stycke till duon med inspiration från litterära verk – ett urval av dessa presenteras här, tillsammans med stycken från duons hyllade skiva ”Seascapes” som inspirerats av Jules Vernes ”En världsomsegling under havet”.

Stockholms Saxofonkvartett

Onsdag 23 november kl 19:00

Härnösands folkhögskola, Röjåssalen


Under sina mer än 40 verksamma år har Stockholms Saxofonkvartett fått en bra bit över 700 verk skrivna för sig av en mängd olika tonsättare i olika generationer. De har tagit svensk musik ut i världen, likaså introducerat svensk publik för åtskilliga utländska tonsättare och deras musik. De spelar svängig och medryckande musik med samma skicklighet och entusiasm som banbrytande och experimentella verk. Här presenterar kvartetten ett axplock ur sin digra repertoar och uruppför dessutom nyskriven musik av deltagarna från Tonsättarskolan Kapellsberg.

Rörelsens ljud

Torsdag 27 oktober kl 19:00

Härnösands folkhögskola, Röjåssalen


Svenske tonsättaren Jesper Nordin har i många år skapat musik av rörelse. I den här konserten med Norrbotten NEO och slagverkssolisten Philippe Spiesser uruppförs "Vitalis", ett helt nytt verk av Jesper Nordin där musikernas rörelser på ett närmast koreografiskt sätt ingår i det klingande verket. På konsertprogrammet ingår även musik av de franska tonsättarna Suzanne Giraud och Betsy Jolas samt ytterligare ett verk av Jesper Nordin: "Gaussian Blur". Läs mer på Norrbottensmusikens webbsida.

The Corridor av Harrison Birtwistle

Måndag 10 oktober kl 19:00

Härnösands teater, stora scenen


Piteå Kammaropera bjuder på en unik föreställning med två verk av den engelske tonsättaren Harrison Birtwistle: Det rytmiskt spänstiga, frimodiga verket The Axe Manual för slagverk och piano och den suggestiva, tragiska kammaroperan The Corridor. Operan bygger på myten om Orfeus och Eurydike och utspelar sig i passagen –korridoren –mellan dödsriket och den levande världen där Orfeus begår det ödesdigra misstaget, det enda han inte fick göra, att vända sig om och se på sin älskade Eurydike… Läs mer på Norrbottensmusikens webbsida.

NYMUS LIVE 2022

Lördag 23 april kl 13:00–21:30, Norrdans Fyren


Föreningen Nymus bjuder in till en heldag i den nutida konstmusikens tecken som visar bredden och mångsidigheten i den ny-skrivna musiken i sex konserter under eftermiddagen och kvällen. Fri entré till alla konserter för föreningens medlemmar!


Broken Quartet bestående av Martin Welander, Josef Eriksson och Jonas Wisén spelar musik som de skrivit till och som inspirerats av Ådalens industri-museum i Sandslån. Cecilia Gelland, känd över hela världen som ena halvan av violinduon Duo Gelland, framför ett variationsrikt program med soloverk för altfiol interfolierade med dikter av Bertil Gelland. Irina Serotyuk, flerfaldigt prisbelönad accordeonvirtuos, spelar nyskriven musik för sitt instrument från det mer melodiösa till det mer äventyrliga.


Aleatoriska ensemblen består av elektronmusiker och ljudkonstnärer som möts inom improvisationens ramar med lyhördhet och frimodighet som ledstjärnor. Vokeebokæybgo Lochtyblchvvaii är ljudkonstnären Egor Kaleshchuk som framför delar ur hans kommande album varvat med improviserade inslag och med visualiseringar av Emi Stahl. Nonagon, med elektronmusikerna och performancekonstnärerna Tove Nowén, Annie Tådne och Ida Davidsson, framför två audiovisuella verk: ett som målar upp bekanta men samtidigt surrealistiska naturbilder; ett som undersöker komplexa mönster och organiska rörelser.

13:00 Broken Quartet

14:30 Cecilia Gelland

16:30 Irina Serotyuk

19:00 Aleatoriska ensemblen

20:00 Vokeebokæybgo

20:00 Lochtyblchvvaii

20:30 Nonagon

Nordiska Kammarorkestern uruppför Andrea Tarrodis första symfoni

Fredag 3 december kl 19:30, Härnösands bibliotek

Denna konsert är ett samarrangemang med Härnösands musiksällskap.

Sedan 2019 har Andrea Tarrodi varit hustonsättare hos Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall. Tarrodi är en av dagens mest efterfrågade svenska tonsättare som hyllas för sin förmåga att kombinera tradition och nytänkande i verk med såväl en stark och tydlig känslomässig kärna som raffinerad hantverksskicklighet. Denna konsert inleds med Andrea Tarrodis första symfoni, "The Four Elements", beställd av Nordiska Kammarorkestern, som här får sitt uruppförande. Orkestern leds av den flerfaldigt Grammy-belönade amerikanska dirigenten JoAnn Falletta, till vardags chefsdirigent för Buffalos Filharmoniker i New York. På konsertprogrammet står även bl.a. Heitor Villa-Lobos "Ciranda das sete notas" för orkester och solofagott, med orkesterns egen fagottist Andreas Lyeteg som solist. Läs mer om konserten hos Musik Västernorrland.

JoAnn Falletta

Andreas Lyeteg

Andrea Tarrodi (Foto: Louisa Sundell)

Föreningen Nymus firar Härnösands teater 50 år

21 oktober kl 18:30–22:30, Härnösands teater

Härnösands teater firar 50 år med en kavalkad av jubileumsevene-mang. Föreningen Nymus deltar i teaterns firande med en helkväll med inte mindre än fyra olika konserter!


Mezzosopranen Helena Gedda, flöjtisten Christine Amcoff och pianisten Matti Busch framför musik av 1900- och 2000-talstonsättare: moderna sånger och nyskrivna verk för sång och flöjt, liksom arior ur samtida operor.


Studerande från Ljudkonstkursen vid Hola Folkhögskola, respektive Tonsättarskolan Kapellsberg vid Härnösands Folkhögskola, bjuder på nyskrivna verk för högtalare.


Sopranen Anna Hanning och pianisten Pia Giger ger ett program med romanser av samtida svenska, engelska och amerikanska tonsättare.


Aleatoriska ensemblen framför improvisationsverket "Alea iacta est" med både elektroniska och akustiska klanger.


Bland tonsättarna som representeras har flera lokal anknytning: Peter Lyne, Jörgen Häll, David Saulesco och Fredrik Högberg.

18:30 Helena Gedda, Christine Amcoff & Matti Busch

19:30 Nyskriven elektroakustisk musik

20:30 Anna Hanning & Pia Giger

21:30 Aleatoriska ensemblen

Helena Gedda

Anna Hanning

WEBER DUO

26 maj kl 19:00 i Röjåssalen, Härnösands folkhögskola

Luciano Berio: sju satser ur Duetti per due violini

Cecilia Kamf: Call of the Siren*

Linnea Eklund: Höstvind*

Otto Nilsson: The Panda*

Eira Johnson Markus: Violinduo*

Taja Astar: Violins – Nervously*

Carl Åkerman Rydbeck: Brutna strängar*

Paus

Jörgen Häll: for a time*

Kristapor Najarian: A Tale for Two Violins


Weber Duo består av violinisterna Ronnie och Ellinor Weber. De utgör också hälften av den uppmärksammade och välkända Weberkvartetten. Samtliga verken märkta med en asterisk (*) är uruppföranden.

Nymus Live 2021

19–20 mars på Norrdans Fyren, Härnösand

Fredag 19 mars

19:00 Duo Sköld/Thorell

 • Stella Sung (1959): Sur la mémoire (1993)
 • Victoria Borisova-Ollas (1969): Secret Beauty of Waters (2004)
 • Charlotte Bray (1982): Circling Point (2014)
 • Andrea Tarrodi (1981): Crystallites (2012)
 • Leilei Tian (1971): Let Us create man (2013)

21:00 Aleatoriska ensemblen

 • Pauline Oliveros (1932–2016) Environmental Dialogue (1975/1996)
 • Björn Eriksson/Jörgen Häll/Daniel Nilsson/Tove Nowén/Egor Kaleschuk: Alea iacta est

22:00 Tove Nowén

 • Tove Nowén (1993): Intermediary Scale

Lördag 20 mars

19:00 Martin Welander

 • Hanna Hartman (1961): Message from the Lighthouse (2009/2016)
 • Alvin Lucier (1931): Silver Streetcar for the Orchestra (1988)
 • Lou Harrison (1917–2003): First Concerto for Flute and Percussion (1939)
 • Sven-Erik Bäck (1919–1994): Sats 1 ur Sonat för vibrafon (1949/1979)
 • Christian Wolff (1934): Sats 2 ur Percussionist Songs (1995)
 • Vinko Globokar (1934): ?Corporel (1984)

20:00 Norrbotten Improvisers Orchestra

 • Hans Jonsäll (1993): Towards the Event Horizon, uruppförande (2021)
 • Pauline Oliveros (1932–2016): Quintessential (1996)
 • Björn Eriksson (1962): Nove stazione, uruppförande (2020)

21:00 Molly Påhlsson

 • Molly Påhlsson (1993): Wendy (2017)
 • Sven-Erik Bäck (1919–1994): Sonat för soloflöjt (1949)
 • Jörgen Häll (1986): Permanence, uruppförande (2020)

NEW SWEDEN 2020 med Norrbotten NEO

12 november kl 19:00 i Röjåssalen, Härnösands folkhögskola


Norrbotten NEO framförde nya verk av Katarina Leyman, Chrichan Larsson, Tomas Hulenvik och Djuro Zivkovic, varav två var specialbeställda av ensemblen. Läs mer om konserten: www.norrbottensmusiken.se

MUSICOMEXP av Aurélie Ferrière

7 november kl 16:00 och 19:00 på Norrdans Fyren, Härnösand


En förtrollande audiovisuell föreställning. En oförglömlig musikalisk upptäcktsresa. Tonsättaren och ljudkonstnären Aurélie Ferrière framförde sitt internationellt hyllade elektroakustiska verk A Musician On Board the Ocean Mapping Expedition. Läs mer om verket: www.musicomexp.com

UNGA TONSÄTTARE I HÄRNÖSAND

20 maj kl 19:00 i Röjåssalen, Härnösands folkhögskola


Nordiska Kammarensemblen uruppförde nyskriven musik av deltagarna på Tonsättarskolan Kapellsberg.

Nymus Live 2020

19:00–23:00 14 mars på Norrdans Fyren, Härnösand


Lördag 14 mars

19:00 Sol Andersson

20:00 Maria W. Horn

21:00 Björn Eriksson och tonsättarensemblen framför verk av Pauline Oliveros, Olle Tallinger och Björn Eriksson


Se även evenemanget på Föreningen Nymus Facebook-sida.

DUO EGO

20 januari kl 19:00 i Röjåssalen, Härnösands folkhögskola


Cage – The Wonderful Widow of Eighteen Springs

Eriksson – Stjärngrus

Nilsson – Whereabout II

Skog – Andrum & Ostinato

Lyne – Childhood

Haapanen – Manaus

Arkvik - ur minioperan Om Gun


Konserten arrangerades i samarbete med Härnösands folkhögskola.

TRUMPET och KONTRABAS: Thomas Gansch och Georg Breinschmid

7 november kl 19:00 på Bryggeriet, Härnösand


Konserten arrangerades i samarbete med Härnösands musiksällskap.

WEBER DUO

3 december kl 19:00 i Röjåssalen, Härnösands folkhögskola


Ronnie och Ellinor Weber framförde bl.a. verk av Jan Carlstedt, David Saulesco, Peter Lyne samt nyskriven musik av deltagarna på Tonsättarskolan Kapellsberg.

Nymus Live 2019

12–13 april på Norrdans Fyren, Härnösand


Fredag 12 april

19:00 CaP – Catharina Backman och Paul Pignon

20:15 Björn Eriksson och tonsättarensemblen framför verk av bl.a. Pauline Oliveros, David Saulesco och Björn Eriksson

21:30 BoP – Thomas Bjelkeborn och Paul Pignon


Lördag 13 april

19:00 BoNon – Christer Bothén och Paul Pignon

20:15 Nathalie Fougeras uruppför verket "Lobby"

21:00 Stockholms Saxofonkvartett framför verk av bl.a. Anders Englund, Kajsa Lindgren, Peter Lyne och Paulina Sundin

22:15 Tonsättarskolan Kapellsberg

2016–2017 NYMUS – Konsthall Härnösand

Kulturrådet har beviljat Föreningen NYMUS ansökan om 4 beställningsverk till vårt projekt Samverkan med komponister ”Soundscapes/Artscapes” och som vi gör i samarbete med Konsthallen, och ska resultera i en utställning under sommaren 2017. Verket ska ha ett objekt i den Qvitska samlingen som inspirationskälla. Konsthallen inleder med en utställning av Qvitska samlingen under hösten 2016.


Vårt arbete framförs första gången live, men finns även i en inspelad loopad version med musik/video som spelas kontinuerligt under rummet hela utställningstiden sommaren 2017.

Samverkan med komponister (20/4 2016)

Läs mer om det beviljade bidraget här.


Kompositörer:

Maria W. Horn, Peter Lyne, Nathalie Fougeras, Anders Englund

Konstnärer:

Lejla Porovic, Janne Björkman, Alveola Ämting, Kerstin Lindström


Konsert/vernissage lör 3/6 kl 12:00 på Härnösands konsthall.

Utställningen pågår 3/6–26/8 2017.


Arrangeras av Föreningen Nymus och Härnösands kommun med stöd av Region Västernorrland och Statens kulturråd.

Läs om en del av våra äldre produktioner i denna pdf-fil.